7 Mart 2015 Cumartesi

En İlginç Kütüphaneler


Kitap okumak önemli bir alışkanlıktır. Gelişmiş ve gelişen toplumlar, halkın kitap okuma alışkanlığını artırmak için çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Yurt dışındaki bu ilginç kütüphaneler insanları kitap okumaya özendiriyor.

Sahil kütüphanesi

ilginc-kutuphaneler-1
Herman Kompernas Bulgaristan’ın Karadeniz kıyısındaki Sandy kumsalında bir kütüphane kurmuş. Kütüphanede 10 dilde 2.500’den fazla kitap var.

Halk otobüsü kütüphanesi

ilginc-kutuphaneler-2
42 yaşındaki Brezilyalı otobüs kolektörü Antonio da Conceição Ferreira, 11 yıl önce kültür otobüsünden esinlenerek otobüs kütüphanesini yarattı. Brezilya başkentinde hizmet veren bu otobüsün raflarında bulunan 15 kitap seyahat ederken okumaları için Brezilyalılara sunuluyor.

Posta kutusu kütüphanesi

ilginc-kutuphaneler-3
Kurucularından Rick Brooks göre 24 eyalet ve sekiz ülkede, toplam 300 veya 400 Minik Ücretsiz Kütüphane var. Kütüphaneleri ziyaret etmek isterseniz web sitesinden kütüphanelerin harita konumlarına ulaşabilirsiniz.

Telefon kulübesi kütüphanesi

ilginc-kutuphaneler-4
British Telecom, İngiltere’nin güneyindeki Westbury-sub-Mendip kasabasından ikonik kırmızı telefon kulübelerini kaldırmak isteyince, yerel halk ayaklandı. Kurtarılan telefon kulübesi gönüllüler tarafından dünyanın en küçük kütüphanelerden biri haline getirildi. 24 saat açık olan kütüphanenin içine konan 100 kitap, CD ve DVD’yi halk belirledi.

Katır kütüphanesi

ilginc-kutuphaneler-5
2009 yılında, Venezuela devletindeki Trujillo Dağları’nda olan Valle del Momboy Üniversitesi Katır Biblio adında alışılmadık bir hizmet başlattı. Katır sırtlarındaki bu mobil kütüphaneler köylü çocuklara kitap taşıyor.

Baraka kütüphanesi

ilginc-kutuphaneler-6
2013 yılında New York’un Nolita semtinde kurulan, bu geçici dış raflar da Ücretsiz Mini Kütüphane işlevi görüyor.

Açıkhava kütüphanesi

ilginc-kutuphaneler-7
2012 yılında, İtalyan sanatçı Massimo Bartolini Belçika sanat festivali için Bookyard adında kamuya açık geniş bir açıkhava kütüphanesi geliştirdi.

Kitap şeklinde kütüphane

kitap-seklinde-kutuphane
Kansas City’deki, halk oylamasıyla seçilen 22 dev kitap tasarımı, büyük halk kütüphanesinin otoparkı.

Tank kütüphanesi

ilginc-kutuphaneler-9
Aktivist sanatçı Raul Lemesoff’ın “Silahla toplum eğitimi” adını verdiği bu kütüphane çok militarist görünse de aslında barışçıl bir mobil kütüphane. Arjantin yollarında karşılaşabileceğiniz bu mobil kütüphanenin raflarında 900’den fazla kitap bulunuyor.

Mobil kütüphane

ilginc-kutuphaneler-10
Emekli İtalyan öğretmen Antonio La Cava 2003 yılında çocuklara okuma sevgisini yaymak için bir motosiklet alıp 700 kitaplı bir mobil kütüphaneye çevirdi.
Bonus: Türkiye’deki durak kütüphaneleri
ilginc-kutuphaneler-11
Antalya ve Çanakkale belediyelerinde yürürlüğe giren bu uygulamanın devamını ve daha estetik bir tasarımla insanların daha çok ilgi çekici bulacağı bir hale gelmesini umut ediyoruz. Yine de bu konuda hassasiyet gösteren belediyeleri tebrik ediyoruz.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder